Smitter Corona også verdensmålene?

Lige før Corona-krisen for alvor tog til, var der stort fokus på FNs verdensmål. Der blev talt om dem i medierne, på skolerne, på Christiansborg, i NGO’er, virksomheder osv.

I COWI har vi længe haft fokus på verdensmålene, og i Areal og rettigheder siger vi, at “SDG is in our DNA“.

Over frokostbordet plejede vi at diskutere, hvordan vi kan blive endnu bedre til at tænke verdensmålene ind i vores daglige arbejde og at drøfte, hvordan de opgaver, vi løser, konkret kan understøtte målene.

De sidste måneder har Covid-19 imidlertid både stoppet den fælles frokostsamtale og i det hele taget opmærksomheden fra verdensmålsdiskussionerne.

Den positive historie er som bekendt, at Corona-krisen har vist, at regeringer og borgere kan udvise betydelig handlekraft, når det virkelig gælder. Store og radikale adfærdsændringer er sket effektivt og på meget kort tid. Nu er spørgsmålet så, om noget af det samme momentum kan skabes i forbindelse med håndteringen af de andre og endnu større udfordringer, vi står overfor mht. klima, biodiversitet og indfrielsen af verdensmålene generelt.

I Areal og rettigheder har vi i mange år haft en mindre sektion med udstationerede kollegaer, Land Administration, som arbejder internationalt og direkte med indfrielse af verdensmålene. Lars Bagge Hommel-Nielsen, som er seniorprojektleder i Land Administration, forventer overordnet, at fokus i den kommende tid vil bevæge sig fra udviklingshjælp til egentlig bistandshjælp i de corona-ramte udviklingslande. Fremadrettet vil fokus således især være dreje sig om sundhed og fødevaresikkerhed, ikke mindst i Vestafrika, som forventes at blive hårdt ramt. Lars konstaterer også, at verdenssamfundet jo på mange områder ikke var på rette kurs i forhold til at nå verdensmålene som planlagt i 2030, og at han derfor håber, at krisen giver lejlighed til omtanke.

Zoomer man lidt ud igen, vil Corona-krisen formentlig betyde, at donorerne prioriterer deres egne behov, hvilket vil gå udover bevillinger til udviklings- og bistandshjælp. Det er en forventelig, men uheldig udvikling, nu hvor behovet for hjælp netop er voksende pga. Corona-krisen. Det er derfor oplagt, at vi gør vores bedste for at bevare og øge den styrke og handlekraft, som vi har oplevet under Corona-krisen til at komme ud af krisen i en mere ambitiøs retning, end den vi havde før.

Som en virksomhed med stor opmærksomhed på og erfaring indenfor bæredygtighed vil COWI gøre sit for at fokus vender tilbage på verdensmålene.

I et særskilt indlæg vil vi se nærmere på et konkret eksempel af, hvordan Corona-krisen spiller en rolle i vores arbejde mod verdensmålene. Vores udstationerede kollega Sean Johnsen arbejder med ejendomsregistrering i Eswatini (tidligere kendt som Swaziland), hvor COWI forsøger at sikre kvinder rettigheder til fast ejendom – en udfordring, som bliver betydeligt mere presserende i takt med at pandemien spreder sig i Afrika.

Vil du vide mere…

Tobias Mark Thomsen, Landinspektør, tbto@cowi.com, +45 5640 3678, LinkedIn

Lars Bagge Hommel-Nielsen, Seniorprojektleder, lbni@cowi.com, +45 5640 2508, LinkedIn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s