Farvel og tak for denne gang Malik!

Malik gjorde et godt væsen af sig, da den var på besøg i Danmark, og flere steder rundt om i landet blev vandet presset ind over kysterne og havnekajerne.

Navnet Malik er valgt med inspiration af det grønlandske drengenavn Malik, som betyder “bølge”. Navnet viste sig meget passende, eftersom Stormrådet efterfølgende har afgjort, at Malik skabte stormflod fire steder i landet. Den udpegning er afgørende for hvem, der kan få tilkendt erstatning, hvis der har været skader som følge af stormflodens vandmasser. Et kriterium for at der er tale om stormflod, er, at der er tale om hændelse, som statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.  

Historisk kommer stormflod bag på os, netop fordi hændelserne indtræder relativ sjældent omend der i de senere år er kommet mere og mere fokus på at handle på forhånd og imødekomme fremtidige stormflodshændelser ved at sikre havnekajer og kyster imod massive vandmasser, der ofte medfører eksorbitant store skadesomkostninger til et niveau, hvor kreditforeningerne er opmærksomme på risikoen herved i deres vurderingen af låneansøgninger.

Med udsigt til stigende havvandsniveauer er det nødvendigt at komme i arbejdstøjet med det samme og få påbegyndt og gennemført de nødvendige anlæg til kystbeskyttelse og sikring imod stormflodsoversvømmelser. Der er udfordringerne, der bremser projekterne, og vi i COWI vil fremhæve tre som er afgørende, og som vi ved opleves som reelle i kommunerne.

En af udfordringerne er at få opbakning til en stor økonomisk beslutning set i forhold til kommunens samlede budget og spørgsmålet om, hvad borgerne får ud af det nu og her, når hændelserne indtræder med 20 års mellemrum – eller mere – presser sig på. Her er det vigtig både at have for øje hvor eksorbitant store de økonomiske skadesomkostninger er ved ikke at etablere kystsikringsanlæg og samtidig tænke mere i multifunktionelle anlæg, således at borgere får f.eks. en rekreativ nytte i “mellemstormtid”.  

En anden udfordring, som der typisk volder besvær og synes vanskelig, er at have en god proces for borgerinddragelse. I mødet med borgerne er det vigtigt at møde dem med en faglighed, som de kan have tillid til, og ører der reelt lytter til folks synspunkter, idéer og måske bekymringer.

Sidst men ikke mindst så er det et vigtigt succeskriterium at forstå myndighedsbehandlingen og den relevante lovgivning for arealer og rettigheder, kystbeskyttelse, naturbeskyttelse og forvaltning. Lovgivningen på dette område er både meget kompleks og projekter ses ofte bremset med betydelige tidshorisonter i klagesystemet og retssystemet.

I COWI har vi mange års erfaring med at rådgive kommuner og bygherrer på sådanne projekter og med disse problemstillinger og i lyset af den presserende situation med vandstandsstigninger og stormfloder som Malik netop har vist os igen, og som DMI forventer bliver hyppigere, er vi i COWI for længst hoppet i arbejdstøjet og står klar til at løse de vanskelige opgaver. Vi vil i løbet af foråret sætte fokus på hvordan kystbeskyttelse og stormflodssikring kan bevæge sig fra idé til virkelighed.

Foto: Odder Havn efter Malik, 31 januar 2022, venligst udlånt af Odder Kommune.

Vil du høre mere så kontakt gerne:

Lærke Assenbjerg: Ph.d. erhvervsjurist LEAG@COWI.COM

Majbritt Bonde Hallkvist: Sektionchef MBHA@COWI.COM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s